Obalka Příštích sto let
George Friedman
Příštích sto let
Předpověď pro jednadvacáté století


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Jana Odehnalová, vázaná s přebalem, 324 stran, 365 Kč, ISBN 978-80-7363-287-8, ISBN koeditora 978-80-257-0238-3, EAN 9788025702383, řada Aliter, vydání 1, poprvé vyšlo 27.04.2010, 2. dotisk 16.11.2017.
Původní název:
The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century)

Zakladatel soukromé zpravodajské agentury Strategic Forecasting předpovídá celosvětový politický vývoj pro 21. století. Autor ve svých prognózách vychází z mnoha čitelných současných trendů, geopolitických zájmů významných států, jejich silných stránek i slabin, a dovádí je do logických důsledků. Poutavě a přístupně extrapoluje politický, sociální i kulturní vývoj současných i budoucích světových mocností a předpovídá, že přesun mocenských center a s ním spojený úpadek americké nadvlády jsou v nadcházejícím století nevyhnutelnou věcí. Vyhneme se přitom rozpoutání celosvětové války?
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorovi:
Friedman George
Americký politolog, ředitel soukromé zpravodajské agentury Stratfor (zkratka z Strategic Forecasting - strategické předpovědi). Narodil se po 2. sv. válce v Maďarsku židovským rodičům, kteří přežili holocaust. Rodina uprchla z Maďarska před komunistickým režimem. Nejprve strávili nějaký čas v rakouském utečeneckém táboře a odtud se vydali do USA. GF nejprve navštěvoval "public school" v New York City, posléze získal titul BA na City College v New Yorku, kde vystudoval jako hlavní obor politologii. Doktorát získal na Cornell University. Následujících dvacet let vyučoval politologii na Dickinson College, bádal ve sféře politické filosofie - mezi jeho zájmy patřila kritika marxismu, zkoumání mezinárodních konfliktů, zkoumání vojenských vztahů mezi USA a Sovětským svazem a po pádu SSSR pak americko-japonské vztahy a možnost budoucího válečného konfliktu. Byl poradcem americké armády v otázkách obrany. V roce 1996 se odstěhoval z Washingtonu do Austinu v Texasu a založil zde agenturu Stratfor. George Friedman je ženatý a má čtyři děti. Dva potomci slouží v americké armádě a jeden syn sloužil dvě období v Iráku. George Friedman je autorem knih The Next 100 Years (česky: Příštích 100 let), The Next Decade, America´s Secret War.

Recenze a názory: SUPERRODINA 8. května 2012 * Vesmír 2013/3 * www.ceskapozice.cz 17. 4. 2013 *

Ukázky: Úvod do amerického věku (96 kB) * Obsah (39 kB) * obálka k tisku (197 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Co kdyby to dopadlo jinak?
Odpočítávání
Příštích padesát let
Svět bez nás

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> ekonomie
naučná -> společenské vědy ostatní

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard