Obalka Bolševismus, komunismus a radikální socialismus v Československu VIII.
Jiří Kocian, Jaroslav Pažout, Jakub Rákosník
Bolševismus, komunismus a radikální socialismus v Československu VIII.
Svazek VIII.


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná, 140 x 205, 328 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-504-6, EAN 9788073635046, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 19.03.2013.

První část publikace se zaměřuje na období před získáním mocenského monopolu komunistickou stranou v únoru 1948 a obsahuje studie věnované jejímu obrazu v lidoveckém tisku druhé poloviny 30. let na příkladu publicistiky Lidových listů, odrazu propagandy Kominterny v ilegálním tisku ostravských komunistů na počátku II. světové války, levicovým mládežnickým organizacím na Moravě v protinacistickém odboji, osudu německých komunistů v Československu v prvních dvou poválečných letech a působení Alexeje Čepičky ve funkci předsedy Místního národního výboru v Kroměříži v letech 1945-1947. Druhá část zahrnuje články zaměřené na dílčí témata z dějin KSČ v době, kdy byla stranou vládnoucí. Texty se zde zabývají vnitrostranickým vývojem Komunistické strany Slovenska od roku 1948 do začátku 60. let, situací v Jihomoravském krajském výboru KSČ v Brně v letech 1967-1968 a vztahům mezi KSČ a východoněmeckou Jednotnou socialistickou stranou Německa v letech 1969-1989. Je zde též poprvé publikován projev Gustáva Husáka na aktivu funkcionářů KSČ z obvodu Prahy 9 v závodě ČKD v Praze-Vysočanech 31. května 1969, který předznamenal nástup tzv. normalizace.
Vychází ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR.

O autorech:
Kocian Jiří

(Česká republika, 1956)
Po studiu historie a filozofie na Filozofické fakultě UK prošel několika vědeckými institucemi (Ústav československých a světových dějin ČSAV, Historický ústav AV ČR, Policejní akademie ČR) a od roku 1994 působí v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, kde nyní zastává post vedoucího Oddělení pro výzkum českých a československých dějin 1945-1989 a post zástupce ředitele. Kromě toho přednáší na FF UK, FSV UK a FF UJEP. Je členem mj. několika vědeckých, oborových a edičních rad českých vědeckých institucí a členem Česko-rakouské komise historiků. Rovněž je autorem několika monografií a mnoha odborných studií, podílel se na vzniku učebnic nejnovějších dějin a také sborníků z některých historiografických konferencí. V rámci své vědecké činnosti se zaměřuje na české a československé dějiny po roce 1945, konkrétně na vývoj politického systému a politického stranictví.
Pažout Jaroslav
PhDr. Jaroslav Pažout, Ph.D.: (Národní archiv; Katedra historie Přírodovědně-humanitní a pedagogické fakulty TUL)
Rákosník Jakub
Doc. PhDr. et JUDr. Jakub Rákosník, Ph.D. (Ústav hospodářských a sociálních dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze)

Ukázky: obálka k tisku (130 kB) * obsah (435 kB) * úvod (445 kB) * Komunistická strana Československa před uchopením moci (1921-1948) (462 kB) *

Další tituly autora
Bolševismus, komunismus a radikální socialismus v Československu VI.
Bolševismus, komunismus a radikální socialismus v Československu VII.

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard