Obalka Nežijeme věčně
Atul Gawande
Nežijeme věčně
Medicína a poslední věci člověka


V tuto chvíli bohužel rozebráno.
Již jen jako:  

Překlad Bronislava Bartoňová, vázaná s přebalem, 240 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-702-6, EAN 9788073637026, řada Zlom, vydání 1, poprvé vyšlo 23.02.2016.
Původní název:
Being Mortal: Medicine and What Matters in the End

Moderní medicína si připisuje jeden triumf za druhým - ví si rady s většinou nemocí a dovede mistrně vyřešit situace, jež by kdysi skončily tragicky. Avšak když přijde na věci nevyhnutelné - na stárnutí a konečnost lidského života - musí se kurativní medicína mnohdy smířit s tím, že člověku už nemá co nabídnout. Profesor chirurgie Harvardovy univerzity Atul Gawande prostřednictvím svého výzkumu a na příbězích pacientů dokládá, jaké utrpení plodí tato situace. Lidé tráví poslední chvíle svého života ve zdravotnických zařízeních, odděleni od svých blízkých, od svého domova, svého života. Rozpačití lékaři nevědí, jak reagovat na pacientovy otázky na smrt a umírání, spoléhají na falešnou naději a "léčí" pacienta za každou cenu, třebaže tím už jeho život nezachrání ani nezkvalitní. Gawande vedl rozhovory se zdravotními sestrami v hospicech, gerontology i lidmi, kteří učí, jak vést obtížné rozhovory a jak neopomíjet a nezanedbávat to, na čem lidem skutečně záleží. Poutavá, upřímná a lidsky citlivá kniha ukazuje, že nejvyšším cílem není dobrá smrt, nýbrž dobrý život - až do konce.

O autorovi:
Gawande Atul
Atul Gawande (* 1965) je profesorem chirurgie a profesorem zdravotní politiky na Harvardově univerzitě v Bostonu. Je i autorem několika mimořádně vlivných knih o úkolech a problémech moderní medicíny, které vyšly v řadě překladů. Jeho kniha Complications. A Surgeon's Notes on an Imperfect Science (2002, česky jako Komplikace. Chirurgovy poznámky, 2010) se dostala do finále National Book Award. Následovaly knihy Better. A Surgeon's Notes on Performance (2007) a The Checklist Manifesto: How to Get Things Right (2009), která se propracovala do čela žebříčku populárně naučných bestsellerů New York Times. Poslední knihou je Being Mortal (2014, Nežijeme věčně), která se stala knihou měsíce na Amazon.com, a na prvním místě bestsellerů New York Times byla řadu týdnů. Atul Gawande byl zařazen mezi stovku nejvlivnějších myslitelů v žebříčcích časopisů Time a Foreign Policy. Se ženou a třemi dětmi žije v Newtonu, Massachusetts.

Recenze a názory: Umirani.cz 8.3.2016 * Kukatko.cz 16.4.2016 * Kultura21.cz 25.4.2016 * Blesk 5.6. 2016 *

Ukázky: obálka k tisku * předmluva *

Další tituly autora
Nežijeme věčně. Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Hypotéza štěstí
Jak si žijí nebožtíci
Zdraví zabíjí

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> zdraví a životní styl
naučná -> přírodní vědy ostatní

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard