Obalka Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu
Karel Stibral, Ondřej Dadejík, Vlastimil Zuska
Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 320 stran, 350 Kč, ISBN 978-80-7363-247-2, EAN 9788073632472, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 02.02.2010.

Moderní estetika zahrnuje do svého zkoumání nejen postmoderní kulturu, ale v rostoucí míře i krajinu a přírodu. Tato publikace přibližuje myšlení některých českých estetiků a přírodovědců, kteří se zabývali estetickými jevy. Kniha je rozdělena na část věnovanou filozofické estetice, kde jsou představeni známí (např. Otokar Hostinský, Jan Mukařovský) i méně známí (František Tomáš Bratránek, František Matouš Klácel) čeští estetici, a část přírodovědeckou, která je věnována biologizující estetice od Josefa Velenovského po současné české následovníky Adolfa Portmanna (např. Stanislav Komárek, Zdeněk Neubauer).

O autorech:
Zuska Vlastimil
Prof. PhDr. Vlastimil Zuska, CSC. (*1951) působí od roku 1994 jako vedoucí Katedry estetiky FF UK v Praze. Od počátku odborné dráhy je zaměřen na filozofickou estetiku, zejména fenomenologickou a na estetiku výtvarnného umění a filmu. Jeho práce se týkají sebereflexivity, inherentní intersubjektivity, ega, estetické distance a temporality estetického znaku.
Dadejík Ondřej
Ondřej Dadejík (* 1973) přednáší na Katedře estetiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v Ústavu věd o umění a kultuře Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vystudoval estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se procesuální filozofií a estetikou, dlouhodobě se také věnuje dějinám a současnosti pojmu estetické zkušenosti. Souvisejícími oblastmi jeho zájmu jsou současné reflexe povahy přírodního krásna, environmentální estetika, estetika krajiny a estetika každodennosti. Je spoluautorem knih Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu (2009, společně s Karlem Stibralem a Vlastimilem Zuskou), Ťing-Ťie: Poznámky k písním ze světa lidí (2015, společně s Olgou Lomovou a Vlastimilem Zuskou) a Process and Aesthetics: An Outline of Whiteheadian Aesthetics and Beyond (2021, společně s Martinem Kaplickým, Milošem Ševčíkem a Vlastimilem Zuskou). Je též spolueditorem několika sborníků a kolektivních monografií. Své studie a odborné články publikoval např. v časopisech Estetika: European Journal of Aesthetics, Philosophy East and West nebo ve Filosofickém časopise.
Stibral Karel
Doc. Karel Stibral, Ph.D. (* 1971, Havlíčkův Brod), je estetik a kulturní historik, který se zabývá vzájemnými vztahy kultury a přírody, vztahem výtvarného umění a vědy v 19.-20. století, dějinami ochrany přírody a turistiky. Studoval estetiku a dějiny umění na FF UK v Praze a na Institutu filosofie FF JU v Krakově, doktorské studium absolvoval na Katedře dějin a filosofie přírodních věd PřF UK. V letech 2013-2016 byl ředitelem Ústavu estetiky a dějin umění FF JU v Českých Budějovicích, nyní je vedoucím Katedry environmentálních studií FSS MU v Brně. Je mj. autorem publikací Proč je příroda krásná? (Dokořán, 2005) Darwin a estetika (P. Mervart, 2006), Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu (Dokořán, 2010, s O. Dadejíkem a V. Zuskou), John Ruskin a příroda (Dokořán, 2011, společně s Bohuslavem Binkou a Naďou Johanisovou), O malebnu. Estetika přírody mezi zahradou a divočinou ( (Dokořán, 2011), Estetika přírody. K historii estetického ocenění krajiny (P. Mervart, 2019).

Recenze a názory: RESPEKT 30. května 2010 (9 kB) * NEKULTURA.CZ 22. 7. 2010 (8,45 kB) *

Ukázky: Obsah a předmluva (199 kB) *

Další tituly autora
Proč je příroda krásná?
Vražděný volá: Ježíš Maria!
Krása, krajina, příroda I.
John Ruskin a příroda
Zahrada. Přirozenost a umělost
O malebnu
Zahrada. Přirozenost a umělost. Elektronické vydání
The Art Theory, Aesthetics and Art Criticism of Miroslav Tyrš
Sokol mezi obrazy
Krása a zvíře. Studie o vztahu estetických a etických hodnot zvířat
Na okrajích umění
Na okrajích umění. Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Krása, krajina, příroda I.

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard