Obalka Příběh vojáka. Elektronické vydání
Mojmír Zachariáš
Příběh vojáka. Elektronické vydání
Pohled na čtyřicetiletou službu vojáka z povolání, od poručíka po generálporučíka, od 50. let až po listopadovou revoluci v roce 1989 a krátce po ní


Cena: 179 Kč
Tištěná verze: 265 Kč
Ušetříte: 86 Kč (32 %)
   
Titul je možno zakoupit na adrese:
Palmknihy
Kosmas
e-reading

formát pdf, epub, mobi, ISBN pdf: 978-80-7363-490-2, epub: 978-80-7363-491-9, mobi: 978-80-7363-492-6, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 08.11.2012.

V této vzpomínkové knize rekapituluje generál Zachariáš svou vojenskou kariéru od velitele čety až po nejvyšší velitelské funkce. Podrobně popisuje náplň vojenského života, strukturu ČSLA a její změny od 50. do 80. let, otevřeně vzpomíná na své studium na moskevské vojenské akademii či na vztahy mezi nejvyššími vojenskými funkcionáři. V listopadu 1989, už jako velitel Západního vojenského okruhu, stál před největším dilematem svého života. Jaký postoj zaujmout k návrhům na použití československé armády proti demonstrantům? I když ÚV KSČ odmítl variantu vojenského zásahu, kterou navrhoval ministr obrany Václavík, tlak části špiček československé armády na použití síly neskončil. Generál Zachariáš byl ale již rozhodnut. Ujistil zástupce Občanského fóra, že armáda pod jeho velením nezasáhne.
A po zformování nové vlády v prosinci 1989 navrhl na kolegiu nového ministra obrany Vacka odpolitizování armády. V závěrečných kapitolách se pak autor zabývá koncem své vojenské kariéry i obecnějšími otázkami operačního plánování ČSLA.

O autorovi:
Zachariáš Mojmír
Mojmír Zachariáš (* 1939) vstoupil do armády jako student pěchotního učiliště ve věku 17 let. V uniformě pak sloužil takřka čtyři desetiletí. K útvaru byl zařazen jako jako poručík a velitel motostřelecké čety, později se přeškolil na tankistu. Po absolvování dvou vojenských vysokých škol, vojenských akademií v Brně a v Moskvě, postupoval do vyšších funkcí - postupně působil jako velitel pluku, divize, armády, až se v roce 1986 stal velitelem Západního vojenského okruhu. Po Listopadu působil jako poslední československý zástupce na štábu Spojených ozbrojených sil států Varšavské smlouvy v Moskvě. Poslední léta své vojenské kariéry strávil v armádním Institutu strategických studií a na generálním štábu Armády ČR. V roce 1995 byl propuštěn do zálohy v hodnosti generálporučíka.

Recenze a názory: Lidové noviny ORIENTACE 22. 12. 2012 *

Ukázky: ukázka pdf (780 kB) * ukázka epub (941 kB) * ukázka mobi (205 kB) *

Další tituly autora
Příběh vojáka

Tematické zařazení titulu:
E-knihy -> původní -> krásná literatura -> memoáry

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard