Obalka Bukurešť
Margo Rejmer
Bukurešť
Prach a krev


V tuto chvíli bohužel rozebráno.
Již jen jako:  

Překlad Jarmila Horáková, vázaná s přebalem, 216 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-709-5, ISBN koeditora 978-80-86643-87-8, EAN 9788073637095, řada Polské reportáže, vydání 1, poprvé vyšlo 24.11.2015.
Původní název:
Bukareszt. Kurz i krew

Tématem knihy Bukurešť. Prach a krev není pouze jedno město, ale také rumunská společnost jako celek - se všemi jejími pohnutými osudy, historickými zvraty a traumaty, které pramení z meziválečného období i z nedávné minulosti. Autorka v řadě citlivě až lyricky načrtnutých příběhů kombinovaných s čistými fakty a statistikami dokáže jít až na dřeň, míří přímo do bolavého místa. Ceauşescův režim poznamenal životy Rumunů hlouběji, než by se z pouhého výčtu nedostatků v mnoha různých oblastech mohlo zdát. Velká část knihy je věnována také vzdálenější rumunské minulosti - zde hrají důležitou roli i motivy tradované v lidových baladách - protože bez ní by jen stěží bylo možné pochopit současnost se všemi jejími paradoxy. V závěrečné bilanci dochází Margo Rejmer k závěru, že na Bukurešti není snadné najít něco krásného. Je jako tamní nedělní zákusky: sice sladká, ale má hořkou polevu. Jakmile ovšem jednou ochutnáte, musíte se stále znovu vracet. Kniha byla v Polsku nominována mimo jiné i na cenu Niké.
Kniha vychází za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.
Vydání publikace bylo podpořeno polským Knižním institutem.
Vydáno ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová - Máj.


O autorovi:
Rejmer Margo
Margo Rejmer (* 1985) je polská spisovatelka a novinářka. Patří ke generaci, která ve svých literárních textech promlouvá o (nejen polské) realitě, s níž nesouhlasí, a chce ji zároveň komentovat, aktivně měnit. V roce 2009 vydala svůj první román Toksymia (Toximie) o lidech z jednoho varšavského předměstí, jejichž životy se protnou při tramvajové nehodě. Podle kritiků se jednalo o nejvýraznější debut roku a Rejmer za něj byla nominována na literární Cenu Gdynia. Za knihu reportáží Bukareszt. Kurz i krew (2013) získala Cenu Teresy Torańské udělovanou časopisem Newsweek v kategorii literatura faktu a literární Cenu Gryfia. Podle literárního kritika Grzegorze Wysockého tvoří tuto knihu "především výborně napsané příběhy, pro něž je novinářská škatulka 'reportáž' rozhodně příliš těsná. To je dobře vidět na plnokrevném literárním jazyku, popisech, které hrají všemi barvami, ale zároveň jsou plné odstínů šedi a nejhlubší černi, a nakonec i na autorčině putování napříč různými žánry..." Margo Rejmer působí také jako doktorandka v Institutu polské kultury Varšavské univerzity a v současnosti žije v Tiraně, kde připravuje knihu o Albánii.

Recenze a názory: Dennik.sk 8.2.2016 * Lidové noviny 10.2.2016 * Demokratickystred.cz 29.5.2016 * A2 14/2016 *

Ukázky: obálka k tisku * Prach a krev *

Další tituly autora
Bukurešť. Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Gottland
Guláš z turula
Irák
Izrael už se nevznáší
Láska nebeská
Libůstka
Pánbůh zaplať
Udělej si ráj

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> próza
naučná -> historie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard